Toto je příběh Jarmila, zmateného pořadatele seriálu běžeckých závodů, Bohouše, Jarmilova dodavatele videoslužeb a Tomáše, Jarmilova bývalého dodavatele videoslužeb. Jména jsou trochu pozměněná, leč příběh pravdivý.

Sobota večer, telefon, neznámé číslo.

„Vacín, prosím?“

„Dobrý večer, tady je Bohouš. Já mám na Vás kontakt od Jarmila a volám ohledně videa z Horské výzvy.“

Bohouše neznám, nicméně evidentně vyrábí celosezónní sestřih z tradičního seriálu závodů v Horském běhu Rock Point Horská výzva. A Jarmil je ředitelem tohoto závodu.

„Potřeboval bych od Vás materiál, který jste letos natočil v Krušných horách,“ pokračuje Bohouš.

Už vím, odkud vítr vane a musím se tomu v duchu smát. Je pravda, že jsem Horskou výzvu natáčel, ale od té doby se už v českých horách pár ročních období vystřídalo. Poslední závod, který jsem svými službami zajišťoval, bylo finále sezóny 2013 v Krkonoších. Zrovna v Krušných horách jsem letos navíc běžel poloviční trať.

„Já jsem ale letos Horskou výzvu vůbec netočil.“

„Ne, jo? Aha. Tak to je divný. Mám tady od Jarmila dva kontakty a jeden z nich jste Vy.“

„Ne ne, já jsem dělal celou sezónu 2013, ale letos nic.“

„Aha, tak já zavolám na to druhé číslo. Tak se nezlobte a mějte se hezky.“

Bohouš zněl jako milý chlapík a evidentně byl trošku zaskočen tím, že se dovolal někomu, kdo mu těžko mohl s jeho přáním pomoci. Oba jsme se tomu zasmáli, rozloučili se a já jsem tento milý omyl považoval za uzavřený.

Neděle večer, telefon, Jarmil, ředitel Horské výzvy.

„Ahoj Jarmile.“

„Ahoj Tomáši, já tady sedím s Bohoušem a děláme na celosezónním sestřihu z Horský výzvy. Prosím tě, potřeboval bych od tebe materiál z Krušných hor.“

Takhle, o Jarmilovi jsem už z dob naší spolupráce nějakou představu měl, ale tohle mě přece jenom trošku překvapilo. Měl jsem co dělat, abych se nezačal smát nahlas.

„Jarmile, já jsem ale letos Horskou výzvu vůbec netočil. Navíc jsem včera mluvil s Bohoušem a říkal jsem mu to.“

Situace je je ještě o něco málo komičtější v tom, že jsem na mediální zajištění ročníku 2014 opravdu dělal cenovou nabídku. Odpověď na ní byla očekávaná: „Ahoj, Tome. Bohužel toto je hrubě nad naše fin.možnosti. díky za pochopení. Jarmil“, takže jsme se pro letošní ročník na spolupráci nedomluvili. To je samozřejmě v pohodě, ale o to víc nechápu ty dva víkendové telefonní rozhovory.

„Jo aha….“ Chvilka přemýšlení. „Tak to asi točil někdo jinej, tak já jim zavolám.“

„Ok, měj se!“

Všechno určitě dobře dopadlo a Jarmil snad po několika dalších pokusech, možná hned při tom druhém, dohnal člověka, se kterým letos opravdu spolupracoval.